Earth-Atrium Žižkov

18/04/2023

Materiály, které nás obklopují, pocházejí nejčastěji z přírodních zdrojů. Příroda je stále kolem nás, jen ji už nevidíme. Nevnímáme. Bereme si, ale nevíme od koho.  Trachytové desky tvořící podlahu Galerie Atrium jsou staré až 13 miliónů let. Štěrky, kterými v zimě sypeme silnice, nebo písek na dětském pískovišti jsou ještě starší. Nejstaršímu stromu u nás je dva tisíce let, ale i běžné stromy, ze kterých jsou vyrobené třeba dřevěné poličky v Ikea, rostly nejméně 150 let. Pitná voda prodávaná v PET láhvích pochází z podzemních pramenů starých desítky tisíc let. Denně spotřebuje jediný člověk až 100 litrů vody. Slepice dokáže za rok snést i 300 vajec. Každý den „zpracuje“ běžný masokombinát až 250 tisíc kuřat. Kámen, voda, dřevo, vzduch zvířata. Kostky na chodníku, balená voda, kuchyňská židle, vajíčko k snídani.  Výstavu tvoří kombinace přírodních materiálů, produktů vytvořených z přírodních zdrojů a díla současných umělců a umělkyň. Příroda, umění, země. EARTH.


Výstava představuje nejběžněji využívané přírodní suroviny jak v jejich původní, tak především v jejich zpracované podobě. Smyslem je upozornit na skutečnost, že naše společnost nevnímá význam a hodnotu těchto zdrojů, ale pouze jejich (průmyslově) přeměněnou podobu. Dalším tématem, které výstava otevírá, je role umění ve vnímání přírody a možnost skrze něj realizovat pozitivní změny.
Instalace nabízí možnost interaktivního zapojení návštěvníků, zaměřuje se na studenty základních a středních škol, její součástí budou také odborné debaty, workshopy a dílny pro děti. EARTH vzniká ve spolupráci s Hnutím DUHA. Jde o pokračování projektu edukační galerie a nabízíme ji jako program environmentálního vzdělávání.

Vernisáž: 26. 4., 18:00
Výstava: 26. 4. – 24. 9. 2023
Vystavující umělkyně/umělci: Dominika Jackuliaková, Richard Loskot, Ruta Putramentaite, Tomáš Šenkyřík, Vladimír Turner, Aleš Zapletal
Kurátor: Ondřej Horák (Fuczik)
Během vernisáže se můžete těšit také na hudební set DJ EL a performanci Vladimíra Turnera.

https://atriumzizkov.cz/vernisaz-vystavy-earth

→ more